SAMARBETE

Vårt nya trägolv

Alltså, ni är så många som har frågat om golvet och jag har hela tiden hänvisat till det där inlägget jag ska göra. Ledsen att det tog så lång tid, men nu är golven äntligen klara och de är en fröjd att se på och inte minst att gå på. När vi byggde ut här på övervåningen i somras skulle vi bestämma oss för ett nytt golv. Men så svårt, finns det något som skapar så mycket osäkerhet som val av golv? Framförallt vilken behandling golvet ska ha. Det är nästan lika svårt att välja ett nytt golv som att välja behandling av ett nyslipat golv känns det som. Så därför skriver jag nu detta inlägg, i samarbete med Baseco.


Vi visste hela tiden att vi ville ha ett furugolv då vi har det i alla andra rum i huset. De golv från Baseco som vi valde mellan var Classic vit och Modern vit, dvs oljat eller hårdvaxat. Först tänkte vi att det kanske är bäst att välja det golv som är enklast att ta hand om, men när jag jämförde dessa två framstod Modern vit som lite för vit. Det är mer liv i Classic och är det golvet som i min mening mest påminner om ett gammalt skurat golv. Har inte ångrat det valet en sekund, det är verkligen så himla fint. I barnens rum där vi la golvet först har det mörknat lite, men blivit snyggare tycker jag – och mer åt det gråa hållet. En följare frågade om det var ett nytt eller gammalt golv vi hade och det var ju ett bevis på att vi verkligen valt rätt.

Hur jobbigt är det med ett oljat golv då tänker ni? Inte så jobbigt säger jag då. Vi grundbehandlade det med vit gammeldags träsåpa efter en vecka för att det skulle bli mättat och få en skyddande hinna. Vi kunde ha oljat också, för extra bra skydd, men vi kände att det får vi ta sen när det verkligen behövs. Fläckar och spill lägger sig på ytan och är lätt att torka bort. Träleksaker som lämnar färgspår efter sig brukar jag gnugga bort med koncentrerad vitsåpa. Golvet kommer få sina repor och patina, men det är ju bara fint. Det ska synas att någon bor här och använder det. Och man vill verkligen använda det, så otroligt skönt att gå barfota på.

Jag måste erkänna att jag haft rätt många frågor om golven och velat fram och tillbaka. Vill därför passa på att tacka Patrik på Baseco för all hjälp. Några av de frågor jag ställde till honom får ni svar på här:

Vilket golv säljer ni mest av?
Vi säljer ungefär 50/50 av obehandlade jämfört behandlade furugolv. Den största enskilda produkten med ytbehandling är Furu Modern Vit, den med vit hårdvaxolja. Fler och fler väljer att köpa färdigbehandlat då det är konstnadseffektivt och man slipper ”kladda” själv.

Hur skiljer sig Classic vit mot Modern vit?
Classic Vit är behandlat på det mer traditionella sättet med lut och olja. Modern Vit är behandlat med vit pigmenterad hårdvaxolja, en nyare variant av ytbehandling på marknaden. Classic Vit behöver en installationsbehandling efter montering. Det görs med vitpigmenterad såpa, eller för bästa skydd, vitpigmenterad underhållsolja. Modern Vit är färdigt att använda direkt efter installation. Modern Vit är betydligt vitare i sin färgton, och har mer täckande vit färg än Classic Vit. Classic Vit upplevs mer matt i ytan än Modern Vit.

Classic Vit kräver å andra sidan lite mer underhåll, vilket sker i samband med våtstädning då man använder vitpigmenterad olja. Modern Vit underhåller man med underhållsvax och utförs vid behov. Då golvet upplevs torrt eller svårt att rengöra så är det dags att applicera underhållsvax. Modern Vit behåller sin fräscha yta med rätt underhåll. Men tänk på att allt trä alltid mörknar något med tiden.

Spelar det någon roll vilket golv och vilken behandling jag väljer till olika rum, t.ex. kök och sovrum?
Visst kan man ha i åtanke det slitage golvet kommer utsättas för i olika miljöer. Är man den typ av person som vill ha ett snyggt men samtidigt lättskött golv i köket skulle jag rekommendera Modern-serien (hårdvaxolja). Smuts och spill är oundvikligt och mindre risk för att bestående fläckar kan uppstå. I sovrummet är Classic det absolut härligaste man kan ha under fötterna, då ytan är är matt och sammetslen.

Om jag vill åt den ”gamla känslan” för ett golv, lite grått och skurad känsla, vilket golv ska jag välja då?
Classic Vit. Det kräver lite mer underhåll vilken sker i samband med våtstädning då man använder vitpigmenterad såpa. Det åldras väldigt snyggt och kan med tiden likna ett gammaldags skurgolv.

Hur håller sig golven, gulnar dem som furu kan göra?
Allt trä förändras av UV-ljus. Furu kan gå åt de gula hållet och kärnan, som är röd, kan mörkna och bli mer framträdande än vad det var när golvet var nytt. Ett golv som är behandlat med naturell olja kommer förändra sig på det sättet.
Ett vitbehandlat golv blir inte gult, det håller sig vitt. Men det kommer rodna, dvs mörkna något. Därför använder man sig av vitpigmenterade underhållsprodukter för att hålla golvet ljust och fräscht. Den största förändringen sker redan första veckorna.

TIPS! Vänta någon vecka med att lägga ut mattor, för där golvet täcks över sker ingen färgförändring.

Kan man lägga golvet själv?
Ja, det kan de allra flesta göra. Det är ingen invecklad installation i sig, men massiva brädor av trä som är tjocka och långa kan kräva ett visst handlag för att få ordentligt på plats. Så att någon som ska vara med att lägga golvet har lite erfarenhet av snickeri och verktyg kan vara att rekommendera.

Vilken tjocklek ska man välja och varför?
Detta är en fråga som oftast utgår ifrån hur underkonstruktionen ser ut. Lägger man direkt på reglar, med mått över c/c 60cm, så rekommenderar vi 25mm eller 30mm. Har man ett befintligt undergolv så väljer många 14 eller 20 mm tjocklek. Ju tunnare, desto billigare m2-pris. Men ett tjockare golv kan man få i bredare bredder och går att slipa fler gånger.
Det vi säljer mest av är 25 mm tjocklek.

Kan man slipa era golv?
Ja, alla våra massiva golv går att slipa, och hur många gånger beror på tjocklek och slitage. Ett 14 mm golv går att slipa 1-2 gånger medan ett 25 mm golv går att slipa 3-4 ggr.

Hoppas ni som går i golvtankar har fått lite inspiration och svar på eventuella frågor. Jag är grymt nöjd med Basecos Classic Vit måste jag säga. Ett bra tips är att beställa provbitar av de olika golvtyperna  för att jämföra om man är osäker.

Lycka till med golvjakten, hojta om ni har några frågor 🙂/// Inlägget är ett samarbete.

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Emma
  4 november, 2017 at 22:48

  Var kommer jordglobarna i taket ifrån? Älskar dina bilder!:)

  • Reply
   bloggaibagis
   8 december, 2017 at 10:38

   Finns på Rum21 bland annat! 🙂

 • Reply
  Karina
  25 november, 2017 at 08:35

  Hei. Har du oljet gulvet siden sist eller lått det være med Gammeldags Träsåpa?

  Takk for svar:)

  • Reply
   bloggaibagis
   8 december, 2017 at 10:36

   Hej! Vi oljade aldrig nu i början utan gjorde en grundbehandling med Gammeldags Träsåpa. Vi kommer olja nästa år. 🙂

 • Reply
  Emma
  25 november, 2017 at 09:41

  Hej! Tack för jättebra blogginlägg. Vi kommer också köra på detta golv, vi har det redan i sonens rum sedan ett tag sedan och är jättenöjda. Vilken tjocklek och bredd på brädorna valde du?
  Kram å ha en fin helg

  • Reply
   bloggaibagis
   8 december, 2017 at 10:35

   Förlåt sent svar, fick ingen notis 🙁 Det är 20 mm tjock och 113 mm breda brädor)

 • Reply
  Maria
  2 december, 2017 at 21:45

  Hej! Sitter och väljer mellan bredder på vårt nya golv (ja det måste man ju välja också..), vilken bredd har ert golv? Ser fint ut! Tack på förhand!

  • Reply
   bloggaibagis
   8 december, 2017 at 10:35

   Förlåt sent svar, jag fick ingen notis! Vi har bredden 113 mm. (20 mm tjockt)

 • Reply
  Turid
  6 januari, 2018 at 18:32

  Hej!
  Jag är sugen på furugolv, men gillar inte det röda/rosa tonerna som är i många av dessa golv. Försvinner de med tiden? Eller är det samma nu för er som när ni la in golvet?

  • Reply
   bloggaibagis
   7 januari, 2018 at 14:09

   Hej! Jag tycker inte att de är då rosa alls, blir mer o mer grått o lite mörkare. Men träslaget är ju som du skriver rött i kärnan, men olika behandlingar tar ju bort detta. Lut tex. 🙂

 • Reply
  Jessica SA
  31 januari, 2018 at 14:32

  Hej
  Även vi har beställt och ska lägga detta golv. Det vi funderar på nu är vilken färg på list som vi ska använda. Vilken har ni valt?

  Undrar även vilken vitpigmenterad såpa ni använt? Både som första behandling och sedan som rengöring?
  Tack på förhand.
  Hälsning Jessica

  • Reply
   bloggaibagis
   5 februari, 2018 at 13:57

   Hej hej! Va kul, hoppas ni ska bli nöjda! 🙂 Angående lister så beror det ju lite på vad ni gillar. Vi har kört vanliga vita lister, men bor man i ett äldre hus kan det ju vara snyggt att framhäva dem med en färg. Vitsåpan jag använder är Gammaldags vit träsåpa från Welin & co. Precis, både som behandling och rengöring. Helst ska man ju olja en gång efter man lagt golvet – men vi körde såpa istället och det gick bra. Så har ni lagt golvet i kök, jall eller i ett rum som ni använder väldigt mkt kanske det är smart att göra en grundbehandling med olja istället.

 • Reply
  Frida
  20 mars, 2018 at 10:48

  Hejsan!
  Jättefint golv! Har ni det även i köket? Om ni har det kan du rekommendera det där? Vill så gärna ha furugolv i vårt kök men många jag pratar med avråder från det pga att det så lätt blir repor. Har två små barn hemma.

  Tack på förhand!
  Häls
  Frida

  • Reply
   bloggaibagis
   20 mars, 2018 at 13:45

   Det är inte basecos golv i köket, men originalgolvet som är furu. Vi slipade, lutade och hårdvaxoljade. Furu är ett mjukt träslag och det kommer bli repor. Jag tycker dock att det blir finare med tiden trots märken och slitningar och skulle inte vilja ha ngt annat golv 🙂 Vill man ha ett golv som aldrig repar så kanske du ska välja nåt annat. Och strunta i vad andra säger 😉

  Leave a Reply