HEMMA HOS OSS

Att installera en kamin

Äntligen har vi fått tända den första mysbrasan i lilla kaminen. Den allra första brasan var inte så mysig, då luktar det riktigt illa eftersom kaminen ska brännas ur. Kan vara bra att veta. Hursomhelst! Jag har fått några frågor från er om vad det kostar att köpa och installera en kamin samt hur vi bestämde vilken kamin vi ville ha. Så då skriver jag om det givetvis.

Jag har alltid velat ha en eldstad i köket, att sitta och mysa framför kaminen när man äter frukost. Älskar doften av ved och eld! Det dök upp en given plats för en liten kamin intill murstocken som kom fram när väggen mellan rios gamla rum och köket försvann.

Gnistskyddet är inte med på bilden, men vi måttbeställde ett från den lokala plåtslagaren som nu är på plats.

Jag började med att kika på kaminer från tiden då huset byggdes, dvs på 50-talet. Men kaminerna på den tiden var inte så himla roliga, jag hittade iaf ingen som passade. Det finns flera företag som köper gamla kaminer som de renoverar och säljer i fint skick. När man tittar längre tilbaka än 50-talets kaminer så hittar man ju en hel del fint, men inget som passade in i vårt hus. Så då letade jag en ny kamin istället och rådfrågade min faster som tidigare jobbade med att renovera gamla kaminer. Hon tipsade om Morsö – ett danskt företag som har stilrena, klassiska eldstäder. Hon visade den modellen hon tidigare haft i sitt torp och tyckte den skulle passa hos oss. Så valet av kamin var enkel, jag bestämde mig ganska snabbt för den vi har: Morsö 6140 (låg modell).

När vi bestämt oss för vilken kamin vi skulle ha så kontaktade vi ett företag som sålde Morsö. Det fanns inte så många att välja på här i Stockholm, och valde Kamingruppen. Det hjälper till med allt, från val av kamin till installation och besiktning.

Vi har en skorsten och fyra rökkanaler varav en som var ledig. Den gick till den gamla oljepannan som användes till uppvärmning tidigare. Rökkanalen renoverades dock, vilket man brukar rekommendera om det inte gjorts på ett tag. Då håller den för att elda i i många år framöver.

För att installera en kamin måste du lämna in en bygganmälan till kommunen. Det är inget bygglov som måste utfärdas men du måste ha ett godkännande från kommunen för att få sätta igång med installationen. Du behöver skicka in papper på vad du ska göra (installera en ny eldstad), en ritning på var eldstaden ska stå, och information om den eldstad (kamin) du valt. Det tar ca 4 veckor att få ett godkännande om startbesked om allt ser bra ut. Allt det här brukar kaminbutiker hjälpa till med.

När startbeskedet meddelats så kommer kaminföretaget och installerar och det tog en halv dag ungefär inkl. renovering av rökkanalen. När det är klart är man väldigt sugen på att elda, men än är det inte läge utan en besiktningsman måste komma och provtrycka och godkänna installationen. Även detta hjälpte butiken till med och några veckor senare var det äntligen klart.

Vad kostar allt det här då?
Vår kamin kostade 14000 kr och vi betalade ungefär 16000 för installation och besiktning (inkl rot). Så totalt runt 30000 kr. Det finns såklart billigare kaminer än vår och vad jag har förstått kan det kanske sparas någon slant genom att göra en sån här grej när det är sommar och inte högsäsong. Så se vårt pris som ungefärligt. Jag antar att installationen kan skilja lite i pris beroende på var i landet man bor också.

Mycket nöjda är vi och glada att vi valde den låga modellen. Den smälter in fint, passar takhöjden och ger lagom med värme.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply