BADRUM

Att renovera ett badrum


Den här texten skulle jag ju publicerat för evigheter sen, men det kom som vanligt annat emellan och inte förrän NU har jag tid och lust att väcka lite liv i bloggen. Jag har nyligen flyttat min blogg till egen domän och här kommer jag mest skriva inlägg som handlar om inredning i vårt hem, såklart. Hur vi gjorde och tänkte och allt det där.

Och nu ska det handla om vår stora badrumsrenovering som vi gjorde 2015. Det är galet att det gått så lång tid, det känns fortfarande som nytt. I det stora hela är vi jättenöjda med badrummet, även om en hel del kunde gjorts annorlunda eller bättre. Men det är ju sånt som är så svårt med just renovering av badrum – det går liksom inte att föreställa sig precis v a r e n d a liten detalj sådär på förhand.

Här kommer iaf en liten text om de saker jag gärna hade velat veta innan vi påbörjade vårt stora badrumsprojekt.

Bakgrund
Vårt stora badrum ligger i källaren, tråkigt nog. Det gör att det befintliga ljuset lyser med sin frånvaro (hehe). Och takhöjden är så som den brukar vara i en källare, inte så tilltagen. Så redan här har man ju en hel del problem att lösa: få in bra belysning och få det att kännas som vilket rum som helst och inte just ett källarrum.

När vi flyttade in 2012 såg badrummet ut såhär:


Det var ju gräsligt på många sätt:
Gammalt klinker och kakel som lossnat
Tapet som lossnat
Trångt eftersom både tvättmaskin och torktumlare och nån sorts hästvask tog plats
Svinkallt eftersom det inte var någon golvvärme
Yes, listan kan göras lång men det här räcker nog.

Förberedelser
Jag skulle nog säga att det här är en av de viktigaste bitarna och sparar en hel del tid senare i projektet. Även om det är tråkigt och jobbigt att försöka visualisera det mesta redan i detta stadie så är det garanterat till er fördel.

Vi gjorde så här:
Vi ritade upp en skalenlig ritning där vi placerade ut varenda liten pryttel som skulle vara där inne. På så vis behövde inte hantverkarna undra, eller gud förbjude, ta egna beslut. Vi visste vilken inredning vi skulle ha, vilken spegel, vilka krokar, skåp, toalettpappershållare, lampor etc.. och allt placerades ut på ritningen.

Renoveringen
Eftersom vi skulle lägga in golvvärme var vi tvungna att bila upp hela jäkla golvet. Det var inte en rolig tid kan jag säga. Jag var föräldraledig med bebis-Otis och vi fick stå ut med det mest vidriga ljud när de tog bort golvet. För att inte tala om dammet. Det var en tuff första vecka, men därefter tyckte man å andra sidan att allt var frid och fröjd och tämligen bullerfritt.

Det gick ju lite fel ändå
Trots vårt noga planerande så gick det ju lite åt skogen ibland. (Vi som hade världens bästa plan och ritning). Men eftersom jag var hemma med Otis kunde det släckas några små bränder innan det blev beständiga fel. Jag minns att jag gick ner och kikade när de höll på och jobbade. Ibland satt det en blandare på sniskan, andra gånger fogades det med helt fel färg. Men det gick som sagt att rädda.

Det här var saker vi i n t e hade tänkt på från början:

Fläkten
Den här går ju inte att göra så mycket åt, men det är ju bättre att få se den fula rackaren innan den åker upp på väggen. För ful är den. Och kan man göra nåt åt placeringen så är ju det superbra. Här åkte den bara upp och förstörde en hel vägg typ. Men men, den fläktar ju bra.

Inspektionsluckan
Till alla er som ska bygga in rör och annat: Då behövs det en inspektionslucka. Jaha! Om jag tyckte fläkten var ful så är den här ännu värre. En 40×40 cm stor ful plåtlucka som sattes in precis bredvid handfatet och är det första man ser när man kliver in i badrummet. Hade jag vetat om att denna skulle vara med hade jag åtminstone försökt gömma den bakom badkaret. Och det finns faktiskt mindre luckor – det kanske inte är nödvändigt att köra på den absolut största tänker jag.

Edit: en klok läsare har just informaterat om att man inte kan gömma inspektionsluckan bakom badkaret. Den får inte sitta nära dusch och bad. Typiskt! 

Belysningen
Det här med att försöka få till en bra allmänbelysning och se till att det även blir fint och mysigt är ju inte så lätt. Vi är supernöjda med den infällda belysningen i den stora spegeln, men tyvärr är den för svag för att klara av att lysa upp hela rummet. I duschhörnan satte vi spotlights och det borde vi fortsatt med i stora rummet. Istället valde vi en ganska tråkig taklampa som inte heller klarar jobbet. Så spotlights hade nog varit lösningen för källaren, även om vi inte är ett stort fan av just spotlights.

Vita fogen
Den här får jag ganska mycket frågor på. Funkar det med vit fog? Ja det gör det. Men det kommer inte vara exakt samma nyans som på vita kaklet. Och ja, det kommer bli missfärgat. Men då får man skrubba så ini skogen. Hade jag valt vit fog igen? Jag tror det, men kanske inte helt hundra.

Tvätta rent
Det största misstaget vi gjorde var att börja använda badrummet för tidigt. Vi fick godkänt att göra det, men det ledde till att vårt fina mörka hexagon-golv förstördes på några ställen. Eftersom väggarna var täckt med gammalt slipdamm så rann det ner i de mörka fogarna på golvet och missfärgade dessa. Vi lyckades inte få bort det riktigt, vilket är så sjukt synd och onödigt. Men till slut tänker man inte på det. Så för att undvika en sån här tråkig miss: städa bort allt damm!!

Sådärja. Jag hoppas vi kunnat komma med lite tips för er som är i renoverartagen. Jag har inte skrivit något om hur man ska tänka när man väljer hantverkare, men det är ett helt eget inlägg och jag tror de bästa tipsen finns att få om man bara googlar lite. Vi gick på rekommendation och kände att de verkade vettiga när vi pratat med dom. Men alla hantverkare kommer göra missar, man får bara se till att komma överens om det mesta innan man sätter igång. Och kolla upp företagets ekonomi och allt det där, det vet ni redan. Har ni frågor om vilka vi anlitade så maila mig.

Inköpslistan då? Här kommer den!

Badkar från Ifö
Handfat och toalett från Duravit
Alla blandare från Tapwell
Förvaringsskåp från Svedbergs serie ”Stil”
Vanligt vitt kakel 7,5 x 15 cm
Hexagongolv, mörkgrått, från Höganäs
Marmorskiva, måttbeställd från Södermalms sten
Spegel, måttbeställd från glasmästare
Lampor på spegeln, Flos
Toalettpappershållare, Smedbo
Handdukskrokar, Smedbo
Knopplist, Granit
Förvaringskorg, Afro Art
Grå handduk, Hay
Vit handduk, Le Kiosk
Badkarshylla, Iris Hantverk

Lycka till med kommande renoveringar!

24 Comments

 • Reply
  Hildur - fixa&dona
  16 januari, 2017 at 10:52

  Vad roligt att få läsa dina tankar kring renoveringen såhär i efterhand. Själv funderar jag febrilt på de badrum och tvättstuga som ska byggas i vårt kommande hus. Gillar verkligen den lilla avsatsen med spegeln. Snyggt och funktionellt!

  • Reply
   bloggaibagis
   16 januari, 2017 at 14:18

   Tack Hildur! Ska bli kul att följa dig också, har inte hängt med i svängarna riktigt nu känner jag. Måste in o sträckläsa lite 🙂

 • Reply
  Anna María
  16 januari, 2017 at 13:53

  Så kul att läsa om. Jag och min sambo renoverade vårt badrum 2014 och även om vårt bara var ett litet rum så var det ett himla jobb. Vi gjorde precis som ni och la ner massa tid på själva planeringen. Det känns verkligen så himla värt och hjälpte verkligen till att få det bra i slutändan.

  • Reply
   bloggaibagis
   16 januari, 2017 at 14:17

   Håller med. Man får liksom lite kontroll i allt, och så det där med att få med hantverkarna från början. 🙂

 • Reply
  Frida
  16 januari, 2017 at 17:56

  Ert badrum är verkligen jättefint! Och så ljust att det är svårt att tro att det ligger i en källare. Verkligen en total makeover sedan ni flyttade in!
  Kan meddela att även om du vetat om inspektionsluckan så är den inte så lätt att gömma tyvärr. Den får nämligen inte sitta i vår zon 1 alltså nära bad eller dusch. Detta har vi fått erfara i vårt nyköpta hus där den förre ägaren placerat luckan bakom badkaret och badrummet är därför inte försäkringsbart…

  • Reply
   bloggaibagis
   16 januari, 2017 at 18:42

   Aha! Det visste jag inte. Då behöver jag inte gräma mig i onödan 🙂 Jag uppdaterade inlägget också, tack!

 • Reply
  Karin
  18 februari, 2018 at 13:51

  Hejsan,
  Hittade detta inlägg nu när jag surfade runt på snygga badrum.
  Vi håller på att renovera ett badrum nu och hade också problem med placering av den fula plåtlådan. Vi hade dock tur och kunde sätta den så att den ligger bakom tätskiktet och öppnas ut i rummet bredvid, vår garderob. Skönt att slippa luckan.
  Vi kommer precis som ni att inte ha en kommod under handfatet så min fråga är: Vad hittade ni för snygga täckbrickor till vattenledningen till handfatsblandaren? Har man ingen kommod så syns dessa ju.
  Jag har letat och letat. Vatette är ju inte precis det snyggaste.
  Hoppas att du ser mitt inlägg även om ditt inlägg är ett tag sedan.

  • Reply
   bloggaibagis
   18 februari, 2018 at 14:54

   De tillhörde handfatet från Duravit är jag ganska säker på. Har faktiskt inte tänkt på att de kan vara fula (hur det nu är möjligt!?). Vet inte om det går att köpa dom utan handfat, men det är väl inte omöjligt tänker jag.

 • Reply
  Karin
  18 februari, 2018 at 16:27

  Åh tack för ditt svar.
  Vi har också ett Duravit handfat, men vi har inte sett något för slangarna till blandaren på deras hemsida. Jag får kolla igen. Vi har valt Grohe blandare och jag har lusläst deras katalog och hemsida men inte hittat något. Det vanligaste verkar vara Vatette ( http://www.vatette.se/system-vatette-din-kompletta-vvs-leverantoer/produkter/vaeggkopplingssystem-vaeggbricka-och-blandarfaesten.html) och vi har valt helt kvadratiska och (enligt mig) ganska stilrena blandare så Vatette produkterna är inte min stil. Jag kanske är petig….

  • Reply
   bloggaibagis
   18 februari, 2018 at 19:56

   Hmmm jaha. Vi har en blandare från Tapwell – kan dom ha?

 • Reply
  @bloggaibagis - CASAS DE INSTAGRAM - Cute and Kids
  6 juni, 2018 at 07:32

  […] no cansaros con más fotos os dejo aquí el antes y el despues del baño principal, que también está en el sótano. Otro ejemplo del buen gusto que tiene […]

 • Reply
  Sanna
  12 november, 2018 at 21:15

  Hej! ska precis sätta igång med renovering av badrum och ska, precis som ni, ha högskåp men halvkaklat. Hur gjorde hantverkarna för er där?! Mina vill sätta dit en ”spöklist” i glipan över kaklet, men iom att vårt skåp är i svartbetsad ek så tror jag det blir svårt att få ”spöklisten” i samma nyans. Mitt förslag var därför att montera skåpet innan kakling.. det känns dock litenskrämmanden så rekommendationer mottages tacksamt ?

  • Reply
   bloggaibagis
   13 november, 2018 at 17:05

   Vi satte en distansplatta där på nåt sätt, den syns inte. Att sätta fast skåpet innan kakling kanske funkar, men vet tyvärr inte..

 • Reply
  Sanna
  17 december, 2018 at 22:14

  Vad har ni för färg på fogen på golvet?

  • Reply
   bloggaibagis
   17 december, 2018 at 22:57

   Åh minns inte tyvärr. Mörkgrå antagligen.

   • Reply
    Sanna
    20 december, 2018 at 19:07

    Tack för svar! Ursäkta för många frågor! Jag renoverar mitt badrum just nu och det har uppstått massa frågor och problem.. vi ska ha halvkaklat, precis som ni, men tydligen måste vi ha en väv på väggen då så ytan blir inte helt slät. Behövde ni också ha det? Hur tycker ni att det blev isf?

    • Reply
     bloggaibagis
     22 december, 2018 at 18:13

     Hej hej. Nej vi hade ingen väv, upplever inte att det inte är slätt. Vårt badrum är iofs helt nytt med nya väggar o så.

 • Reply
  Sara
  23 mars, 2019 at 20:41

  Hej,

  Fint badrum, vi vill göra exakt samma sak i vårt badrum i källaren.

  Det finns inspektionsluckor med push funktion eller magneter som man kan beklä med kakel så de knappt syns.

  /Sara

  • Reply
   bloggaibagis
   2 april, 2019 at 08:25

   Tack! Aha, det visste jag inte. Det får bli nästa badrumsrenovering då 😉

 • Reply
  Louise
  3 oktober, 2019 at 13:59

  Hej! Hur djup är avsatsen/hyllan som är byggt? Så himla smart att ha en avlastningshylla hela vägen 🙂

  • Reply
   bloggaibagis
   4 oktober, 2019 at 09:29

   den är ca 30 cm tror jag 🙂

 • Reply
  Anna Clara
  29 februari, 2020 at 13:51

  Hej! Tack för alla tips! Vi håller på att renovera vårt badrum och vår hantverkare tror inte på att det går att fälla in belysningen i spegeln…. Skulle man kunna tänka sig att ni bor nära Bagarmossen? Det gör vi, så jag tänkte att du kanske kunde tipsa om glasmästaren som gjorde spegeln? Ungefär vad kostade det och mätte ni själva? Tusen tack på förhand!

  • Reply
   bloggaibagis
   6 mars, 2020 at 14:03

   Spegeln kostade 4000 (ej montering), men det var inga problem att göra hål i den för att montera lamporna sen.

  • Reply
   bloggaibagis
   6 mars, 2020 at 14:04

   Det är en glasmästare på Söder som fixade det, men det kan nog vilken som helst ordna 🙂

  Leave a Reply