KÖKSRENOVERING

Nytt kök – del 1

För 1,5 år sen var vi på väg att flytta till Gotland. Efter månader av husletande och besvikelse gav vi till slut upp. Det var nog inte meningen att vi skulle flytta på oss och vi tog ett beslut att stanna kvar i vårt lilla radhus i Bagarmossen​. I samma veva bestämde vi också att om vi ska bo kvar så ska vi bo som vi vill, med bättre plats till både oss och barnen. ​Det här året har vi byggt ut huset likt våra grannars och barnen har fått var sitt rum på ovanvåningen.​

​På entréplan har ​vi ​offrat ett ​rum för att få större ytor för kök och matplats. ​Det känns redan riktigt bra, jag tyckte aldrig om de små rummen vi hade. ​Köket vi har nu är ett originalkök från 50-talet. När vi flyttade in 2012 så kaklade vi om, köpte ny spis och lackade luckorna vita. ​Det är ett fint och jättemysigt kök, men för litet och opraktiskt för en barnfamilj​.

Så i februari gör vi om det och det ska bli så spännande med ett nytt kö​k​! Vårt nuvarande slänger vi såklart inte utan det får leva vidare hemma hos en av mina följare här i Bagis. Så himla bra!

Köksvalet
Så vad blir det för kök undrar ni nog. Jag har haft turen att komma i kontakt med Skandinaviska Shakerkök som håller till i Malmö. De tillverkar kök i massivt trä – superfina modulkök som i slutändan känns platsbyggt. Ett kök som kommer hålla länge länge, som byggs för hand och ​​målas i linoljefärg. Men vad är ett shakerkök då​? För att beskriva det kort så är det ett kök
där fokus ligger på det enkla och funktionella. Infällda luckor, synliga gångjärn och öppna hyllplan är typiska inslag i shakerstilen.

Jag lockades dels av hur köket ser ut – att det har lite karaktär, men också av att hela företaget har ett fint tänk kring miljö och hållbarhet. Att ha ett kvalitetskök som håller i generationer och som blir finare med tiden. Ett kök som går att plåstra om ifall det blir några skavanker och som går att måla på nytt om man tröttnar på färgen.

Älskar lådorna och de små träknopparna. Foto: Rebecca Gustafsson / Apelöga.

Så med det sagt, i februari monterar vi vårt egna shakerkök och jag är så pirrig inför detta att jag snart spricker. I samarbete med Skandinaviska Shakerkök ska jag förhoppningsvis inspirera alla er som står inför en köksrenovering – den svåraste och mest centrala förändringen man kan göra i ett hem. Jag tyckte vår badrumsrenovering krävde mycket, men det här slår nog det mesta.

Vi har kommit så långt att vi beställt köket, gjort alla skåp- och luckval samt placerat vitvaror och diskho. Det blir ett kök i vinkel med en köksö för trevligt häng. Och diskbänk vid fönstret, sån lyx! Så första etappen är avklarad, men det är ju så svåra val kvar. Jag har så många funderingar och idéer just nu och jag kan helt ärligt inte bestämma mig för nånting känns det som. Som det här t.ex:

Vilken färg ska luckorna ha?
Ja men varför finns det så jäkla många kulörer, orkar inte! Vi tänker att köket ska vara ganska mörkt, dels för att vi alltid haft vitt kök och vill ha något nytt och dels för att det är snyggt. Vi är inne på att måla det mörkgrönt, men velar så himla mycket. Innan tisdag måste vi bestämma oss. Jag inspireras väldigt mycket av detta kök i färgvalet men lite rädd att vi (dvs jag) kommer tröttna:

Fint med Carrarramarmorn som bryter av mot det mörka. Bild från Devol Kitchens.

Kakel eller inte kakel?
En grej man ser nu är ju att fler väljer att måla väggen i köket istället för att sätta kakel eller annat stänkskydd. Det är ju snyggt och färgerna idag är lätta att torka av, men tycker det återigen är nyansen som är svår att få till. Har vi ett grönt kök, ja vad ska väggen då bli? En annan grön nyans? Om vi kör på kakel är jag fortfarande svag för det enkla vita kaklet, i halvförband. Kanske med både ljusare och smalare fogar​ denna gång. En annan variant är ju en kombination av stänkskydd OCH målad vägg. Hjälp.

Vilken bänkskiva?
Här blir valet kanske lite enklare eftersom det är så jäkla svindyrt med bänkskiva. Här blir det plånboken som får styra lite. Det blir inte trä för det har vi haft och det var skitjobbigt att underhålla. Rostfritt har vi också haft men det känns lite för stelt och passar inte på köksön tycker jag. Marmor (carrarra) hade vi i förra lägenheten och det var ju fint och bra så det lutar ju lite åt det, samtidigt som jag kan tycka att det är lite tråkigt eftersom ”alla” har det. Helst skulle jag vilja ha någon grå sten, typ kalksten, men det är alldeles för dyrt. Jag väntar förresten in några provbitar i betong, så jag ska se om det kan vara nåt.

Vilken belysning?
Vi ska ha några öppna hyllor i köket och ovanför dem ska vi ha någon sorts vägglampa. En svart antagligen. Porslinssocklar är ju också en favorit, gärna många på rad. Men hur sjutton ska man kunna välja OCH kunna veta ex​akt placering på det här innan köket är klart? En elektriker måste ju förbereda.

Det här är ju långt ifrån alla val man ska ta, men tycker dessa är svårast eftersom det blir så jobbigt om man ångrar sig. Ett kök ska en ju vara nöjd med i en herrans massa år framöver. Hur resonerar ni andra kring det här och hur har ni andra tänkt som nyligen renoverat? ​

To be continued. 🙂

Läs mer om köket på Skandinaviska Shakerköks sajt eller kolla in deras insta.

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Tina
  18 december, 2017 at 09:31

  Vi bestämde oss för att ha rostfritt vid spis och diskho och sedan valde vi betongbänkskivor till resten av köket, vi gjöt de hemma i vardagsrummet, haha. Blev supersnyggt till vår mörka gråblå färg på luckorna. Dock kunde vi inte bestämma oss för EN färg i köket så vi valde en ljusare grå färg på överskåpens luckor. Vi valde carraramarmor på väggarna. Hade jag gjort kölet idag hade jag nog bara haft marmor bakom spisen och endast haft färg på väggarna. Lycka till! Det är ju så svårt att välja allt rätt så att man inte ska tröttna! /bonniescasa

  • Reply
   bloggaibagis
   18 december, 2017 at 10:47

   Men å! Är ni nöjda med betongen? Jag är inne på det faktiskt, men tror vi skippar egentillverkningen.. Bra jobbat! Ja, verkligen svårt detta.

 • Reply
  Petra
  18 december, 2017 at 10:36

  Åh vad jag känner igen mig! Dessa val, det finns för mkt att välja på!! Det låter ju fint med ”du kan få det precis som du vill ha det”, men när det finns så förbaskat mkt att välja på så vet man ju knappt HUR man vill ha det ändå! Gillar stilen på köket ni valt och ska bli väldigt spännande att följa! Lycka till. Petra ( @koltorpsplan)

  • Reply
   bloggaibagis
   18 december, 2017 at 10:48

   Hej hej! Precis, det enklaste vore om det fanns 1 ett enda kök och välja på och 3 färger, haha. Tack och kram

 • Reply
  Lena
  18 december, 2017 at 12:42

  Grymt svårt med alla val! Tror att det kommer att bli superfint från shakerkök! Vi har gjutit egna betongskivor och kör på vitt 15×15 kakel satta ”omlott”. Budgeten fick styra, så det blir luckor från Ikea. Vi har inga överskåp eftersom vi trivdes väldigt bra utan det i vårt förra kök. Stort lycka till! Blir spännande att följa! /Lena (@hemmalandet, @virenoverarnorrgarden ☺

  • Reply
   bloggaibagis
   18 december, 2017 at 13:11

   Hej!! Blir mer och mer sugen på betong alltså, det verkar många vara nöjda med. Får prover denna vecka förhoppningvis.
   Tycker också vitt kakel är superfint, och prisvärt! Tack <3

 • Reply
  Hanna
  18 december, 2017 at 13:17

  Åh, min första tanke när jag såg köksrenoveringnsinlägget var – undras vad ni gör med det gamla!?! Men det fick jag ju svar på snabbt där. Grattis till din granne! Det är min dröm att hitta ett gammalt femtiotalskök som ert att sätta in. ?

  • Reply
   bloggaibagis
   18 december, 2017 at 15:27

   Ja det var inte så svårt att ”bli av med”. Kan bara ana hur många som river ut och slänger de fina gamla köken. Hoppas du hittar ett! 🙂

 • Reply
  Nina
  28 december, 2017 at 20:16

  Så spännande!! Vi blev färdiga med vårt kök i somras. Så glada och nöjda. Kika in hos mig om du har lust:-)

  • Reply
   bloggaibagis
   30 december, 2017 at 09:48

   Hej! Så fint kök ni har! 🙂 Härligt när allt är klart, får försöka fokusera på det och inte hur jobbigt det kommer bli med kokplatta i källaren… :/

 • Reply
  Caroline
  12 januari, 2018 at 20:11

  Vi funderade också på marmor eller kalksten, men alldeles för dyrt.. och opraktiskt med barn som fläckar ner. Här blev det kvartskomposit från jetstone. Finns i massor olika färger. Snygg som sten, men mer praktiskt och billigare.
  Betong blir säkert också riktigt snyggt!

  • Reply
   bloggaibagis
   15 januari, 2018 at 11:11

   Håller med dig, funderar fortfarande här. Gillar ju iofs när marmor och sten blir lite fläckig och får patina. Vi får se vad det blir 🙂

 • Reply
  Peter
  6 mars, 2018 at 23:09

  Det fins ett företag som heter Gamla stan kulturbygg som platsbygger kök. De har sitt snickeri i Skarpnäck. Om man vill ha bra kvalitet och närproducerat. http://www.gamlastankulturbygg.se

  • Reply
   bloggaibagis
   10 mars, 2018 at 20:53

   Aha, det var nytt för mig! Kanske nån läser och får tipset, för nu är vårt kök på plats 🙂

 • Reply
  An angel in my home
  30 december, 2019 at 03:26

  Åh du bor i Bagarmossen då förstår jag ditt namn! Super fin inlägg om ert nya kök! Jag har ju sett resultatet nu ocj det blev ju helt sjukt snyggt. Alla val har ni gjort rätt. Ni måste vara så nöjda. Jag skulle också vilka göra om mitt kök så det var jätte intressant att läsa hur ni funderade. Jag har ett gammalt original kök från 1910- 20 kanske svår daterat!
  Tack för all inspiration!

  • Reply
   bloggaibagis
   6 januari, 2020 at 09:46

   Hehe, ja det är inte alla som förstår kopplingen till Bagarmossen alltid 🙂 Ja vi är nöjda, men jag vet inte om alla val är rätt – det tar tid att verkligen inse vad som funkar eller inte. Jag tycker belysningen blev lite tveksam, vi skulle vågat bestämma oss för en exakt lampa och placering innan elektrikern kom. Nu måste vi krångla med sladdar och grejer. Men så är det. Lycka till med ditt kök! 🙂

  Leave a Reply